Svédországi gondolatok

Napjaim Svédországban

Tegeződő Svédország

2017. június 30. 14:01 - giniblogja

A nagy nap: 1967 július 3.

Ezen a napon Bror Rexed (amúgy az orvostudományok professzora) azzal a remek ötlettel ébredt, hogy mi lenne, ha mostantól mindenki tegezné a másikat. Akkoriban ő volt az Orvosi Tanács vezetője.A reggeli értekezleten boldogan be is jelentette ötletét és közölte, hogy mostantól őt mindenki szólítsa csak a keresztnevén. Egy tollvonással megszüntette a titulusokat és a családneveket sem kellett többé használni. Mindenkiből TE lett. Ezt nagyon nagy ötletnek tartotta. Másnap a kórházakban és mindenütt az eü-ben lecserélték a névtáblákat. Megszűnt drX, Prof Y, helyettük "segíthetekbéla" meg "segíthetekmarika" lett. A nagyszerű ötletnek az volt a lényege, hogy mindenki egyenlő! Nincsenek magasabban vagy alacsonyabban képzettek, mindenki ugyanolyan kompetenciával rendelkezik. Mindenki döntse el, mennyire jó ötlet ez.

Rohamosan terjedt az országban a tegeződés, nagyon megtetszett az amúgyis eléggé bunkó svédeknek. A fiatalok nagyon boldogok voltak, mert szerintük túl bonyolultak voltak a családon belüli megszólítások, úgymint "apa", "anya". Pl "anya kérem a sót!" ez nehézkes volt, helyette a "TE! add már ide a sót!" sokkal egyszerúbb és kellemesebb.

Eltöröltek mindenféle szakmai titulust is, nincsenek jogászdoktorok, orvosdoktorok és hasonló másokat lealacsonyító címek. Hiszen akinek nincs ilyen, az semmivel sem alacsonyabb rendű.(szerintem egyébként sem az, de ha már valaki belefektetett annyi időt a tanulásba, hadd írja a neve elé azt a dr-t - de ez egy más téma)  Ezért a svédek nem is használják ezeket, hogy legalább így próbáljanak egyensúlyt teremteni.

Ugyanis... A probléma ott van, hogy a svédek zsigerből lenéznek mindenkit, egymást is. Tehát ilyen lépésekkel nem tudják megszüntetni az emberek közti egyenlőtlenséget. 

A feltaláló képe:

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ginibloggol.blog.hu/api/trackback/id/tr6312631289
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása